Bomeneffectenanalyse bij nieuwbouw

boombewuste architectuur - projectontwikkeling met respect voor het behoud van bomen

Rumbeke-Roeselare 112 bomen jaar: 2021-2024 Architectuur: B2AI



bouwen met bomen

Een historisch park in Rumbeke, evenwel in woongebied,  wordt herdefinieerd als een kwaliteitsvolle woonsite met meerdere woonblokken. Een rijk bomenbestand vormt niet enkel een context, maar veeleer de raison d'être van dit project. Doel van de studie is om de bomen op een kwaliteitsvolle wijze in architectuur in te passen (of is het andersom?). Concreet werd: 

- het huidige bomenbestand geanalyseerd vanuit technisch en esthetisch oogpunt
- ontwerpkundige voorstellen geformuleerd om architectuur en omgevingsontwerp boomvriendelijk in te richten met het oog op het behoud op korte (tijdens de bouw) en lange termijn (behoud van ecosystemen). Zo werden wortelbruggen, aangepaste maaivelden en technische opbouwen voorgesteld.

- mitigerende maatregelen vooropgesteld om de impact van het bouwproces te minimaliseren (afbakenen beschermingszones, aangepaste werfmethodiek, compensatie door bemaling bij bomen, ...)

- de opvolging van (het naleven van) alle boombeschermende maatregelen.

Het proces vormt een voorbeeldstellend project in een heldere dialoog tussen bouwheer, architect en vergunningsverlenende overheid.

 

Door de roots als ontwerp- en studiebureau kon een compromisloze balans gezocht worden tussen boombehoud, architectuur en gebruik. 

 

bomeneffectenanalyse

rapportering

de chronologie van het ontwerpproces, de afwegingen en de ontwerpkeuzes worden gemotiveerd in een allesomvattend rapport. Het rapport start vanuit een inventarisatie, een analyse en werkt verder de beschermingsmaatregelen voorafgaand, tijdens en na de werf uit. Het zorgt voor hands-on materiaal die opgenomen kunnen worden binnen bestekken, bouwplannen en vergunningsaanvragen. Na een installatievergadering wordt periodiek een opvolgingsrapport opgesteld voor het bouwteam en de vergunningsverlenende overheid.

 

kaart

grafisch boombeschermingsplan als basis

In voorbereiding van de omgevingsvergunning werden de bomen geïnventariseerd en gewaardeerd. Boombeschermingsmaatregelen werden in kaart gebracht en toegevoegd aan het bouwdossier. Het intekenen gebeurt rechtstreeks digitaal in het bouwdossier opdat bouwheer en architect ontzorgd worden. Zowel boombeschermingszones als inrichtingsmaatregelen worden in detail uitgetekend en gelinkt met de nodige bestekteksten. 

De timing binnen dit dossier was perfect: een synchrone aanpak van architectuur, omgeving en bomenbehoud. Zo kon compromisloos het volledige programma uitgerold worden zonder verlies aan waardevolle bomen, bouwruimte of verloren kosten.

 

technische uitwerking van boomvriendelijke inrichtingstchnieken

Waar niet omheen de boom gewerkt wordt, wordt mét de boom gewerkt. Zo worden bepaalde inrichtingsmaatregelen als paden, brandwegen, leidingen, ... dusdanig aangepast opdat ze samengaan met de groeiruimte voor de bomen. Een gerichte materiaalkeuze voor de onderbouw van verhardingen, of het spelen met maaiveldhoogtes of voorzien van beluchtingslagen... het zijn slechts enkele technieken die toegepast worden zonder een excessieve meerkost voor de bouwheer. 

 

technisch advies groeiplaats
boombeschermingszone